Sunday, April 7, 2013

woman & miscarriage

salam all.
tahu tak yang 2 daripada 10 orang wanita yang mengandung mengalami keguguran di awal kehamilan?
meet Dr zuriati at hospital pantai cheras, she said, miscarriage at early stage of pregnancy is a common thing. so, dont worry dear :)

ada story yang wawai nak cerita.
maybe boleh jadi pengajaran untuk smua...koot.
wawai baru je lepas miscarriage. hari ni, dah masuk 1 week 3 days berpantang keguguran.
tapi syukur alhamdulillah, wawai tak kene buat d&c yang semua orang geruni tu.
untuk yang tak tahu tu, d&c ni, procedure after miscarriage. stand for dilation & curettage. not so many people know bout this otherwise, their close person come into this.

I get know bout the pregnancy on 15 march 2013, and on that time, my pregnancy was 2 weeks 5 days. so early kan detected. 1 week before tu, 2 march, saya ada sakit2 kat perut. like period pain aka senggugut. but so impossible coz just complete period. done checking at azzahra hospital, bangi, doctor said, nothing. but she's suspecting kencing kotor... then wawai makan ubat sekali je, dah terus ok..

so, weekdays wawai macam biasa, until friday, that pain is come again, then wawai gi klinik kesihatan yang dengan dengan tempat saya mengajar. situ lah baru tahu yang wawai pregnant. i was really pregnant and so happy :)

then petang tu, wawai travel balik KL dari sabak bernam... so painful. kenapa pregnancy ni sakit ke... mana lah tahu coz this is first time pregnancy kan.

that weekend, i got some bleeding, at first just like spotting je. so, bila google2, they said, implantation bleed. so, untuk yang baru pregnant, spotting2 tu common thing happened at early pregnancy, usually on the same time bila period circle kita datang. but, my bleeding didn't stop :( but that blood is not fresh blood, like akhir2 woman period, coklat2 warnanya. day after day, makin banyak. so worried... wawai pergi jugak jumpa doctor at KK, but they cant determine bleeding coz what...bla bla bla...

20 march, wednesday, I was admitted at general hospital sabak bernam. anddd doctors still cant detect what happened to me. so, they said as, early pregnancy or threaten miscarriage. so, doctor gave me 6 days MC, my husband come and pick me up to our home in KL.

lepas tu, getting better, n no more sakit macam period pain tu. come back to work like usual. but bleeding x stop pun. at one time, kluar macam fresh blood pulak, sangat takot. on that time, wawai discuss dengan husband, if miscarriage, we all kene redha, coz bukan rezeki lagi... and like usual, try to hv positive thinking.. ini dan itu...

after few days, sakit datang lagi. 27 march. so painful. sampai nangis2 kat ofis, then tidur kat surau sampai petang, sangat tak tahan. malam tu okay siket, but before tidur, sakit datang lagi, n wawai just ambil pain killer yang doctor bagi, before tidur, wawai call husband kat KL and bagitahu, yang ada perasaan baby x boleh grow lagi. :( sedih,  pastu tidur macam biasa.

pagi2 khamis, 28 march. wake up macam biasa untuk mandi and solat. bila nak ready buka2 baju smua, tiba2 rasa ada something nak kluar, memang can feel it. so duduk kat lantai, and tengok with my own eyes, benda tu kluar. besar juga. memang daging, and nampak sarung putih. it's sec. menggigil jugak la, panggil housemate, kak hanim. and said, "saya rasa dia dah jatuh..." sedihnya..finally, it's happen. really happened walaupun dah cukup ready.


bye-bye baby.
syukur sekarang, dah okay semuanya. tak ada rezeki kali ni. and, all of this happened for reasons. n until now, lots of things learned. thank you Allah. for giving me this wonderful feeling, and beri ujian yang sangat bermakna untuk hidup.

thank you Allah, You know better :)



1 comment:

NFAM said...

info yg berguna..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YES, I AM... I done it my myself :)