Friday, October 25, 2013

Tips Bercuti di Krabi, Thailand

Hi Peeps!
ni vocation wawai bulan 5 lepas. wawai n hubby pergi 20-24 may 2013. Krabi ni best.. nak tahu kenapa best..kenelah baca entry wawai kali ni ;)

ni, wawai cerita dari mula, smpailah balik ke Malaysia balik k :) hope dapat bantu kawan2 yang bercadang nak ke Krabi! before that, total wawai n hubby pergi krabi ni. tiket flght (2 person-pergi balik) & hotel..dalam rm900.00 sahaja. 4 malam, 5 hari :)

20 May 2013
Flight dari LCCT pukol 7 pagi. smpai di Krabi, sejam kemudian... waktu di Krabi, 7 pagi. WOWWW. pergi pkol 7, smpai pon kol 7 :P. tak sempat panas bontot dalam air bus, dah poonnn smpai.
sampai kat airport krabi...imigrasen kat situ cam kerek siket. tegur2 org, tapi cam garang je. so elakkan dari ditugur k :D. if korang nak gi Aonang, naik bus 200baht je sorg. so gi berdua, 400b. if naik taxi, 600b satu kereta. so if gi ber3, baik ambil taxi... tiket kene beli kat airport, ada tempat beli tiket. if beli tiket bus, tunggu bus dulu.. but okay je sebab ramai orang. if taxi, boleh gerak trus.

wawai n hubby naik taxi. coz tak tahu masa tu yg bus pon leh naik. kejap je pon tunggu. naik taxi... tengok kiri kanan...environment thailand ni, sama je ngan Malaysia.. tapi, SAMA TAPI TAK SERUPA. banyak mesin ATM tepi2 jalan. stand alone je.. banyak jugak pam2 minyak yang layan diri. tak pulak kene rompak kannn...
dalam perjalanan ke Aonang, hampir 30-40 minit dari airport...driver taxi akan brenti kat egen pelancongan. dalam satu office tu ada few agent. so dorang offer la kite buat apa2 masa kat aonang. contoh, gi bkayak ke..gi water pring ke...gi 4 islands ke.. dgn pakage2 tertentu. harga pun beza... so wawai n hubby ambik package 4 islands.. naikspeed boat and visit pulayuu2 kat sekitar aonang. harga 1700b seorang. fuuuu rm170 tuuu. so, esok hari, wawai n hubby join package gi phi-phi island, chicken island, poda and tak ingat satu lagi :P

so lepas tu sambung lah naik taxi ke hotel. wawai dah booked hotel siap2. kami duk kat Aonang All Season Beach Resort. rate dalam rm87.00 semalaman. wawai booked kat airasiaGo. so duduk kat sana 3 malam je. coz last night plan nak duk kat krabi town. Plan je laa...
hotel ni memang dekat ngan pantai.. tapi semua2 hotel pon dekat sebenarnya.. wawai rate hotel ni 6/10. coz ada bau2 tak myenangkan. bau payau.. coz ada parit kat belakang. euwwww :P
smpai je kat hotel, dah boleh check in trus. smpai je, terus baring kepenatan konon. sejam jugak la warming dalam bilik, barulah kami keluar tengok luar... alhamdulillah, dekat2 hotel ada kedai sewa motor, so kami ambil la moto sebiji. sewa motor 24 jam, 200b. tu memang rate ok, jgn tertipu... so if ambil 11 pagi, hantar balik 11 pagi esok nya. kene cagarkan passport kita kat kedai tu..

permandangan petang hari

ni banana pancake dan cheese pancake. sangan sedap! beli kat muslim street. ada satu tempat tepi jalan, hawker muslim buka kedai, jual macam2 termasuklah nasi goreng, live goreng kat situ :)

sedang isi minyak scoopy kami! :)

beli teh ais yang sangat sodaaappp!


to be continued....


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YES, I AM... I done it my myself :)