Friday, October 25, 2013

Bercuti di Krabi- 2nd day

pagi2 lagi kami dah bangun, sebab nak pergi trip package 4 islands tu. org tu cakap nak datang pick-up at 8.30. so kami ready kat hotel je... pagi2 lagi, keluar cari breakfast kat muslim street. ada org jual ayam goreng, so belasah je apa yg ada. harganya dalam rm2 camtu, normal la kann..

so, if korang pergi trip naik speed boat ni, jangan lupo bawak/pakai ni...
1- tuala kecik- untuk lap n tutup muka.

2- sun block
3- pakai sluar longgar tapi tang pinggang ketat (tkot terlondeh lak. hiks)
4- baju gelap. supaya tak nampak benda tak spatutnya :P
5- asam kasi hilang loya laut/mabuk laut
6- water proof bag untuk letak barang penting. (ada jual kat sana- harga dalam 300b camtu)

kitorang naik boat ni kat satu tempat, smua org naik kat sni, coz tak boat n kapal tak boleh brenti sesuka hati. sebab nak jaga kebesihan pantai jugak sbnarnya.
so masa wawai naik boat tu, ada org malaysia lain jugak, 1 family yang havoc gituu..and selebihnya mat saleh. satu boat dalam 15-20 orang mcmtu.. speed boat laju sgt. tengah laut tu, air laut terpercik2.. smpai masuk mulut smua.. so kene lah bawak tuala kecil untuk tutup muka. hubby wawai tak habes2 tolong lapkan muka.. bila boat langgar ombak je, terus cepat2 tutup muka wawai, so sweet gituuu.. yg family dari malaysia ni tak habes2 suka menyakat, dorang cakap kitorang baru kawen..bla bla... nyebok je kannn :P

setengah jam jugak nak smpai ke pulan pertama. bila dah smpai, subhanallah, cantiknyaaa... ikan nampak kat permukaan air. so kami turun untuk snorkeling. woow, ni 2nd time wawai snorkeling after fail plus tak reti masa kat pulan perhentian dulu. 10 tahun lepas :P

20 minit partu, kitorang kene panggil naik.. pastu gi 2nd island.. phi-phi island tak silap.. pergi untuk makan tengahari je.. then tengok2 pemandangan je..

then kitorang gi monkey island, bagi pisang dari atas boat je. then ke poda island... snorkeling lagi dalam 30 minit... then dalam kol 4 cmtu kitorang balik. penat lah naik speed boat ni.. huuuuu..balik hotel, mandi then tdooooo...ZZZzzzzZz penattttt.


petang tu kami sewa lagi motor. kali ni ambil scoopy plak, hari2 sewa moto berbeza :)
moto sangat cantik kat sini, baru2 plak tu. rugi lah tak merasa.
kat krabi ni best.. boleh naik moto sesuka hati... hehe

aktiviti kami kat sini memang leasure je. makan2 paling banyak, mandi laut, tengok sunset..jalan2 kat stall sourvinir yg berderet je tepi jalan... then duduk tepi pantai borak2 ngan hubby. best..hi;ang stress!

to be continued...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YES, I AM... I done it my myself :)